Sikkerhet på trampoline – hvorfor er ikke «godkjent» alltid godkjent?

Hvordan skal skal vi velge riktig trampoline? Antall ulykker relatert til trampoliner har gitt det europeiske markedet en egen sikkerhetsstandard for trampoliner. Standarden heter EN71-14. Markedet oversvømmes av såkalte godkjente trampoliner. Dette er i de fleste tilfeller godkjenninger etter den generelle leketøysstanarden EN71 som dessverre sier lite om trampoliner – da er det også lett å få godkjenning selv for de blå billigtrampolinene som oversømmer markedet med til dels svært dårlig kvalitet.

Skjermbilde 2015-02-17 kl. 06.43.52TÜV, GS og andre uavhengige organisasjoner tester produkter etter gjeldende standarder. Det er mao ikke godt nok at trampolinen er testet og godkjent – den må være EN71-14 godkjent. EN71 er en gammel norm som betyr lite for trampolinesikkerheten.

TEST EXIT Trampoline weight test

EN71-14 setter strenge krav. Er du opptatt av sikkerhet velger du EN71-14 godkjent trampoline. (Her vil nok noen butikker si at trampoliner er sportsutstyr som ikke trenger godkjenning – døm selv!)

Velg en trampoline med sikkerhetsnett som lukkes automatisk lukking av sikkerhetsnettet! Barn lukker ikke dører – nett med glidelås- eller snorlukking blir som regel stående opp! En Exit trampoline er et godt alternativ når du skal kjøpe en sikker trampoline. Du kan også kjøpe sikkerhetsnett til trampoline.

Skjermbilde 2015-02-16 kl. 21.53.33

Stige er viktig – spesielt for de minste!

Skjermbilde 2015-02-15 kl. 18.43.45

Sats på kvalitet – trampoliner som koster mer er bygget opp av bedre og mer holdbare komponenter så som ISO9227 sertifiserte fjærer, bredere og tykkere padding, amerikanske hoppeduker som TenCate Permatron og rammer som holder i mange år.

Lag regler for bruk. Kun én av gangen – til nøds to. Svært mange uhell på trampoliner er forårsaket av kollisjoner.

Forankring er nødvendig! Trampoliner tar lett av når vinden vipper dem opp på høykant. De aerondynamiske egenskapene er i det videre tvilsomme og landingene ofte meget ødeleggende både for trampolinene, naboens bil og annet den eventuelt treffer underveis.

Velg en trampoline som er pen å se på! Trampolinen skal stå i hagen kanskje i mange år. Mengder av kraftige galvaniserte stålrør er robust og holdbart, men ikke særlig pent – moderne trampoliner tilbys i dag i lekre pulverlakkerte utførelser. Markmonterte trampoliner tar seg flott ut (selv om det er en liten gravejobb som må gjøres før montering)

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *