Kanskje på tide med en oppgradering!

Vinteren er omsider over og blant vårblomster og tulipaner dukker det opp overvintrede eksemplarer av forlengst utdødde trampolinearter fra den tiden hvor sikkerhet og godkjenning ikke spilte samme rolle som det det gjør i dag. Norske myndigheter og forsikringsselskaper gjør det nå klart at man kan komme i erstatningsansvar dersom det oppstår personskader på en trampoline som ikke oppfyller kravene til sikkerhet. Kilde: Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSV) Det er en forutsetning for sikkerheten at trampolinen er i skikkelig stand. Sikkerhetskanten skal gi god beskyttelse mot rammen og sikkerhetsnettet bør ha automatisk lukkefunksjon – her er det gode alternativer på det norske markedet. Det er selvfølgelig viktig at man går igjennom trampolinen og sjekker at alle deler er i orden. Sikkerhetskanter skal være hele og fine og nettet skal være uten hull og revner. Det er viktig at man også sjekker at føtter ikke kan komme inn mellom beskyttelseskant og fjærer.

Foreldre og andre som setter opp trampoliner har ansvaret for at trampolinen er montert i henhold til bruksanvisning. Plasseringen skal være trygg og på passende underlag som bør være helt flatt. Bruken skal skje i samsvar med brukerveiledningen. Dette gjelder uavhengig av om trampolinen plasseres på privat eller offentlig grunn. De som setter opp trampoliner har også ansvaret for vedlikeholdet. Sikkerhetsnett og kantbeskyttelse vil med årene slites og det er da viktig å gjøre utskiftninger når tidens tann krever dette. På gamle trampoliner bør man også inspisere ben og rammer for sprekker og andre tegn på materialtretthet. Kanskje har dagen kommet for å bytte ut trampolinen? Da synes vi at bl.a. hollandske EXIT har satt opp en fornuftig liste med krav å ta med seg når en ny trampoline skal på plass i hagen. Les mer…

Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap sier:

Riktig montering av trampoline:

 • Følg bruksanvisningen når du setter opp trampolinen. Spør i butikken der du kjøpte trampolinen, hvis det er noe du er usikker på.
 • Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er riktig festet.
 • Sett trampolinen på et flatt underlag, gjerne som har noe støtdempende effekt, for eksempel gressplen.
 • Ha god plass over og rundt trampolinen.
 • Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den.
 • Bruk sikkerhetsnett og polstring/kantmatte rundt trampolinen.

Riktig bruk av trampoline:

 • Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.
 • Voksne bør vurdere barnas ferdigheter og følge med når barn hopper.
 • Dekk til trampolinen med presenning når den ikke er i bruk. Da blir det vanskeligere for barn å bruke trampolinen uten at det er voksne til stede.
 • Ikke hopp på trampolinen når den er våt.
 • Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskade hvis du lander feil.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *