Norske myndigheter skjerper kravene – EXIT trampoline blir mer populært

Den nye europeiske sikkerhetsstandarden for trampoliner; EN71-14, setter en rekke strenge krav til trampoliner. Reglene krever bl.a. at mellomstore og store trampoliner nå skal leveres med sikkerhetsnett og kantbeskyttelse. Videre følger stabilitet, robusthet og øvrige sikkerhetsdetaljer.  Det er en lang rekke trampoliner på det norske markedet som er såkalt TÜV-godkjent, men som allikevel ikke tilfredsstiller dagens krav. Dette som følge av at testene og godkjenningen er gjort etter den generelle leketøystanderden EN71, som dessverre sier lite spesifikt om trampoliner.

Skjermbilde 2015-06-12 kl. 22.39.25 Kari-Ann Thon Kristiansen i Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) sier: -“Hopping på trampoline er svært populært, men vi ser dessverre at mange skader seg. At sikkerhetskravene skjerpes ser vi positivt på, og vi håper det får en god skadeforebyggende effekt.”

Vi erfarer at det er en lang rekke trampoliner i det norske markedet som ikke har EN71-14 godkjenning. At forhandlere tidligere har karakterisert sine trampoliner som sportsutstyr og følgelig skulle være unntatt fra godkjenning holder ikke lenger innenfor lovens krav.

Kravene omfatter krav til kantpolstring, sikkerhetsnett og stabilitet og styrke. Automatisk lukking av nettet ved inn- og utpassering er en viktig sikkerhetsdetalj som desverre er utelatt på en rekke trampoliner på det norske markedet.

Forskjellen på en moderne kvalitetstrampoline og en typisk billigvariant ser du her:

Hollandske EXIT har et stort utvalg EN71-14 godkjente trampoliner I flere prisklasser – alle med automatisk lukking av sikkerhetsnettet. Nettbutikken choppi.no kan fortelle om stor etterspørsel etter EXIT – trampoliner etter vårens medieoppslag om skjerpede sikkerhetskrav.

Uansett om du skal sette opp en gammel trampoline eller vurderer å kjøpe ny anbefaler vi alle å sette seg inn I DSBs sikkerhetstips for montering og bruk av trampoliner:

 • Les bruksanvisningen før montering og monter i henhold til denne
 • Kontakt forhandleren hvis du er i tvil om hvordan bruksanvisningen skal forstås
 • Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er forsvarlig montert
 • Ha god plass over og rundt trampolinen og sørg for å plassere den på et plant underlag, helst med noe støtdempende effekt.
 • Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den
 • Voksne bør vurdere ferdighet og følge med når barn hopper
 • Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Vær oppmerksom på at faren for skader øker med økende antall personer på trampolinen samtidig og særlig ved ulik vekt mellom deltagerne
 • For å forhindre at barn bruker trampolinen når voksne ikke er tilstede, bør den dekkes til med en presenning når den ikke er i bruk
 • Husk ettersyn og vedlikehold av trampolinen. Sjekk fjærer, kantpute etc. før bruk
 • Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt
 • Vær oppmerksom på at salto på trampoline, kan medføre en stor risiko for alvorlige nakkeskader
 • Bruk av sikkerhetsnett må vurderes av den enkelte ut i fra alder på barna, plassering av trampolinen og motoriske ferdigheter

Kilde: dsb.no

Les også: Sikkerhet på trampoline – hvorfor er ikke «godkjent» alltid godkjent?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *